Friday 17 June 2011

Pasta estiva con zucchine dell'orto e pomodori

Pasta estiva con zucchine dell'orto e pomodori
Summer pasta with courgettes and tomatoes, just picked in our vegetable garden!

Sono tornata a casa dopo una giornata di lavoro intenso e per rilassarmi un pò, sono andata con Greys nell'orto.....ho trovato delle meravigliose zucchine e mi è venuto in mente di farci una pasta!
Ci aggiungerò dei pomodori!!!
Here I am, just back at home after a hard day in the office. So I decided to relax myself, visiting our vegetable garden with Greys.. and I found some marvellous zucchini (courgettes) and ripe tomatoes, so I decide to prepare with them this easy and fast summer pasta.


Tornata in cucina metto sul fuoco l’acqua per la pasta.
Back in the kitchen I put the pan with the water to boil the pasta on the cooker.

Mentre aspetto che l'acqua bolla, preparo in una padella le zucchine tagliate molto piccole con un filo d’olio e dell’aglio.
While waiting for the water to be ready, I sauté the zucchine cut in small pieces with some extra virgin olive oil and some garlic.



Poi, in una boule di vetro taglio in quattro i pomodori.
Then, I cut the tomatoes in 4 pieces and keep them apart.



Quando l’acqua bolle, metto del sale e poi la pasta.
Finally, the water is boiling, so I put some salt (usually 1 little teaspoon for 1 litre of water and 100 gr of pasta) and then the pasta.

Mentre si cuoce grattugio il parmigiano.
While the pasta is getting cooked I grate some parmigiano (or pecorino cheese if you wish a stronger flavour)

Quando è cotta, scolo la pasta e la aggiungo ai pomodori con le zucchine, una spolverata di parmigiano...ed è pronta!!
When the pasta is ready (taste it just one minute before the time indicated in the pack) and still “al dente” drain the pasta in a colander (keep in a mug some of the cooking water, you will need to add some of it to the pasta to make it creamer). Put the pasta in the pan with the zucchini, add the fresh tomatoes, sauté in the pan foe 1 minute and then serve with some grated parmigiano and some leaves of basil torn by hand (don’t use the knife or you will oxidize the basil and it will turn black!)


If you wish, you can add some peperoncino (chili)!

Buon appetito!